Untitled 1
VORES UTROLIGE VERDEN - en rejse i det kendte og ukendte
Måneformørkelse
 
Umbraen er det område, hvor Jorden skygger totalt for Solen.
 
Penumbraen er det område, hvor Jorden skygger delvist for Solen.
 
Måneformørkelse opstår, når Månen på sin vej rundt om Jorden, kommer ind i Jordens skygge. Derfor opstår måneformørkelse altid omkring fuldmåne, da Månen her befinder sig i en position i modsat Solen i forhold til Jorden.
 
En måneformørkelse vare typisk ca. 3 timer, fra den første skygge af Jorden ses på måneskiven, til Jordens skygge igen har forladt måneskiven.
 
Afstande og størrelsesforhold er ikke korrekte på animationen, som skal betragtes som en skematisk forklaring af forholdet.
 
Måneformørkelse sker væsentlig hyppigere end solformørkelse. Den sidste formørkelse kunne ses i september 2015 i Danmark. I august 2017 vil der forekomme en partiel måneformørkelse i Danmark, og den 31. januar 2018 vil en total måneformørkelse kunne opleves.
 
Når måneformørkelse ikke sker hver gang Månen står modsat Solen, er det fordi månens bane hælder ca. 5% i forhold Jordens akseplan. Det betyder at Månen oftest vil være 'over' eller 'under' Jorden i forhold til Solen, og således stadig være i fuldt sollys.
 
     
 
Klik på en hastighed for at genstarte animationen
 
Hvis du holder musen over animationen stoppes bevægelsen