Irland
 
Musikken
Den irske folkemusik har, som en af de få former for folkemusik, opretholdt sin popularitet hele vejen gennem det 20. århundrede, en periode, hvor mange andre typer af oprindelig musik synede hen på grund af det verdensomspændende udbud af popmusik og jazz. På trods af emigration og kontakt med musik fra Storbritannien og USA har den irske folkemusik holdt fast i mange af sine traditionelle aspekter, og genren har selv været med til at influere mange musikalske genrer, inklusive amerikansk folkemusik, rock og punk rock. Mange kunstnere har fusioneret de irske musiske rødder med andre musikalske påvirkninger og opnået bred succes.
 
I Danmark fik den irske folkemusik sit store gennembrud i slutningen af 60'erne, hvor The Dubliners optrådte for første gang. Siden kom The Dubliners jævnligt til Danmark, og de første danske folkemusikgrupper, der spillede irsk folkemusik, opstod. De mest kendte i perioden i 70'erne var nok Paddy Doyles, som jeg jo var medlem af, og De gyldne Løver fra Vendsyssel, som jo skrev danske tekster til sangene i modsætning til Paddy Doyles, der holdt sig til de originale engelske tekster.
 
I Irland var det grupper som The Dubliners, The Clancy Brothers, Chieftains, Sweeney's Men, Planxty, De Danan og mange andre. Nogle af grupperne holdt sig til de traditionelle instrumenter og instrumentals, mens andre både sang og fremførte instrumentals.
 

 
Bodhran
De originale instrumenter var fiddle (violin), tin whistle, træ-tværfløjte, skeer, bones og bodhran. Skeerne var benskeer ligesom bones var ribben fra grise og køer. Begge blev brugt som rytmeinstrumenter ligesom bodhran'en, som var en håndholdt tromme med gedeskind. Senere kom tenorbanjoen (som Barney McKenna fra The Dubliners gjorde kendt), harmonikaen og concertinaen, og den græske bouzouki (med færre strenge (typisk 4) end den originale græske. Også den amerikanske udgave af banjoen til folkemusik, 5-strengsbanjoen, vendte tilbage fra USA. Guitaren har været grundlæggende i mange solister og gruppers musik i flere hundrede år.
 
Den irske folkemusik er et levende eksempel på, at den folkelige musik kan overleve de mange andre musikalske frembringelser af større eller mindre kvalitet. Den dag i dag skrives der stadig nye sange, selvom ældre tiders formål med at vidergive information om væsentlige hændelser, ikke mere er nødvendigt med de kommunikationsmuligheder, der findes i dag.
 
Irland
Danske billedkunstnere 
Impressionismen
Operaens verden
Tour de France 2020 
Giro d'Italia 
La Vuelta a España 2020 
ATP/WTA Tennis 
Jørgen Markman
© Vanløse 2020
jmarkman.dk
jorgen@jmarkman.dk