Irland
 
Den irske ø er opdelt i fire provinser (cúigí):
 
Ulster (Ulaidh), som består af 9 counties (amter), hvoaf de 6 tilhører Storbritannien (Nordirland): Londonderry, Antrim, Tyrone, Fermanagh, Armagh og Down. De tre øvrige tilhører Republikken Irland (Poblacht na hÉireann eller bare Irland (Éire): Donegal, Monaghan og Cavan, ligesom alle de nedenstående tilhører republikken.
 
Leinster (Laighin), som består af 12 counties: Longford, Westmeath, Meath, Louth, Offaly, Kildare, Dublin, Laois, Carlow, Wicklow, Kilkenny og Wexford.
 
Connacht (Connachta) består af 5 counties: Mayo, Sligo, Leitrim, Roscommon og Galway.
 
Munster (Mumhain) består af 6 counties: Clare, Kerry, Limerick, Tipperary, Waterford og Cork.
 
Politisk system
Republikken Irland har været anerkendt som selvstændigt land siden den 6. december 1922, efter år med opstande mod det britiske overherredømme (se Historien). Landet benævnes som en konstitutionel parlamentarisk republik, og ledes af en præsident og en lovgivende forsamling. Den lovgivende forsamling (Oireachtas) har et overhus (Seanad Éireann) med 66 medlemmer og et underhus (Dáil Éireann) med 166 medlemmer.
 
Sprog
Det fremherskende sprog i Irland er engelsk, med diverse regionale dialekter, men irsk (gælisk) er anerkendt som andet sprog. Der undervises i det i skolen, og alle offentlige tekster vises på både engelsk og irsk, f.eks. vejskilte etc. Men der er kun nogle få mindre områder i det vestlige Irland, hvor irsk bruges som dagligt sprog, bl.a. nogle steder på halvøen Dingle i County Kerry, hvor jeg selv har oplevet det omkring 1970. Men disse områder er formentlig blevet mindre sidan da.
 
Irland er medlem af EU (1973), OECD og FN. Irlands neutralitetspolitik betyder, at det ikke er medlem af NATO.
Irland
Danske billedkunstnere 
Impressionismen
Operaens verden
Tour de France 2020 
Giro d'Italia 
La Vuelta a España 2020 
ATP/WTA Tennis 
Jørgen Markman
© Vanløse 2020
jmarkman.dk
jorgen@jmarkman.dk