AMERIKANSKE PRÆSIDENTER 1789 - 2018
Forside Tidslinje Præsidenter Forfatningen Politisk system Kongressen Partierne Statistik
Politisk system
Partisystemet
USA's politiske system er officielt defineret som et flerpartisystem, men siden midten af 1800-tallet har det reelt været et topartisystem. Kun to partier har haft præsidentkandidater med en reel chance for at vinde et præsidentvalg, men der er ofte andre partier (benævnt tredjepartier) med en teoretisk chance for at vinde – dog uden at det er sket.
 
Tredjepartiernes har dog en indirekte indflydelse, idet de kan tage stemmer fra de to store partier og dermed tippe balancen, ironisk nok typisk til fordel for det parti de har mindst til fælles med. F.eks. menes det, at demokraten Al Gore tabte præsidentvalget til republikaneren George W. Bush i 2000 bl.a. pga. stemmer til tredjepartier og uafhængige kandidater, især Ralph Nader, som igen 2004 fik flere stemmer end forskellen mellem vinderen Bush og taberen John Kerry. I 1992 var den uafhængige Ross Perot sandsynligvis med til at sikre demokraten Bill Clinton sejren over republikaneren George H.W. Bush.
 
Præsidentvalg
Vælgerne stemmer ikke direkte på kandidaterne, men på valgmænd. Det kan have konkrete konsekvenser for valgets udfald. Ved valget i år 2000 skete det for første gang siden 1888, at den af kandidaterne fra de to store partier, som havde fået færrest stemmer fra vælgerne, fik flest stemmer i valgmandskollegiet, og dermed blev valgt til præsident.
 
Midvejsvalg
USA's kongres har to kamre: Repræsentanternes Hus og Senatet (se mere under Kongressen). Ved midtvejsvalget stemmer befolkningen direkte på medlemmerne af Repræsentanternes Hus, dvs. i samme stil som ved et dansk folketingsvalg. Repræsentanternes Hus har 435 medlemmer.
Senatet har 100 medlemmer, og der vælges 2 medlemmer fra hver stat. Der er en trediedel af Senatets medlemmer på valg hvert andet år, dvs. at valgperioden er 6 år for en senator.