AMERIKANSKE PRÆSIDENTER 1789 - 2018
Forside Tidslinje Præsidenter Forfatningen Politisk system Kongressen Partierne Statistik
Partierne
The Federalist Party var et amerikansk politisk parti som eksisterede i perioden 1792 til 1816, men med nogle grupperinger som fortsatte ind i 1820'erne. Føderalistpartiet kontrollerede de føderale myndigheder frem til 1801. Partiet blev stiftet af finansminister Alexander Hamilton som i løbet af George Washingtons første periode som præsident, opbyggede et netværk af støttespillere til sin finanspolitik. Dette netværk af støttespillere blev efterhånden til Føderalistpartiet som ønskede en stærk føderal regering, i modsætning til sine politiske rivaler i Det demokratisk-republikanske parti.
 
Partiets eneste præsident var John Adams som først var Washingtons vicepræsident, før han overtog som præsident i 1797 i en periode frem til 1801.
 
The Democratic-Republican Party var et parti der blev oprettet af Thomas Jefferson og Tames Madison omkring 1792, som modpol til The Federal Party. Fra 1801 til omkring 1824 kontrollerede partiet Kongressen og præsidentposten. Partiet blev opløst i 1824.
 
Whig Party var et amerikansk politisk parti, som eksisterede mellem 1836 og 1856. Partiet opstod af resterne af Det nationalrepublikanske parti i 1833-34, og blandt grundlæggerne var senator Henry Clay og den tidligere præsident John Quincy Adams. Den vigtigste målsætning for partiet var at begrænse præsidentens magt, som var blevet forøget under Andrew Jackson, og styrke kongressen. Navnet blev hentet fra det britiske liberale parti, som ofte blev kaldt for whigs.
 
I 1840 blev partiets præsidentkandidat William Henry Harrison valgt til præsident. Han var den ældste valgte præsident før Ronald Reagan og døde 31 dage efter indsættelsen, noget som både gjorde ham til den første præsident, som døde i embedet og til den kortest regerende præsident nogensinde. Han blev erstattet af vicepræsident John Tyler, som imidlertid på flere vigtige punkter handlede imod partiets program og derfor blev ekskluderet. Dette førte til et katastrofevalg ved kongresvalget i 1842.
 
I 1848 blev Zachary Taylor valgt til præsident for Whigs. Ligesom Harrison døde han også han i embedet og blev erstattet af Millard Fillmore. Uenighed om spørgsmålet om slaveri skabte imidlertid problemer og intern splittelse og bidrog i høj grad til, at partiet led nederlag ved næste valg. Sidste gang, Whigs stillede op til valg, var i 1856.
 
Whigs regnes ofte som en forløber for republikanerne. Blandt dets medlemmer var republikanernes første præsident Abraham Lincoln og senere præsident Chester A. Arthur.
 
The National Union Party var et politisk parti i USA fra 1864 til 1868. Det var en alliance mellem det republikanske parti og nogle demokrater fra nord. Partiet blev dannet under præsidentvalgkampen i 1864 for at imødekomme udbrydere fra det demokratiske parti. Disse udbrydere støttede den republikanske præsident Abraham Lincolns krigspolitik under borgerkrigen. Abraham Lincoln havde tilhørighed til dette parti, det samme havde præsident Andrew Johnson, som vandt præsidentvalget i 1864 på National Union Partys stemmer.
 
The Democratic Party eller blot The Democrats er det ene af de to store politiske partier i USA; det andet er det republikanske parti. Partiet – under dets nuværende navn – blev dannet under Andrew Jackson i 1820'erne, men dets rødder kan spores tilbage til Thomas Jefferson og det Demokratisk-republikanske parti. Det er det næstældste politiske parti i verden, kun overgået af Storbritanniens Konservative.
 
Efter midtvejsvalget i 2006 har partiet flertallet i den 110. Kongres. Det har direkte flertal i Repræsentanternes Hus og i Senatet har den demokratiske koalition (der inkluderer to uafhængige senatorer) ligeledes et flertal. Demokraterne har kontrollen i flest delstatsparlamenter og besætter endvidere flest guvernørposter.
 
Siden 1896 har demokraterne været det mest venstreorienterede (am: liberal) af de to store partier. Franklin D. Roosevelts arbejderklassevenlige, aktivistiske filosofi har dannet grobund for store dele af partiets dagsorden siden 1933; hans New Deal kontrollerede regeringsførelsen helt ind i 1960'erne. 1960'ernes borgerrettighedsbevægelse, som på trods af modstand fra dets sydstatsfløj blev støttet af partiet, har siden inspireret partiets ideer og principper.
 
The Republican Party (i daglig tale The Republicans), også almindeligvis kaldet GOP ("Grand Old Party") er USA's konservative parti. De republikanske idéer kan spores tilbage til forfatningskonventet i 1787, som skabte Den Amerikanske Forfatning, men partiet blev opbygget på resterne af Whigpartiet, som i 1850 var lammet af spørgsmålet om slaveriets spredning til de nye vestlige stater. Partiorganisationen grundlagdes i 1854 med opposition til slaveriet som hovedpunkt, hvortil kom støtte til en handlekraftig føderal regering inklusive støtte til handel, industri og transport. I slutningen af 1860 blev partiets kandidat, Abraham Lincoln, valgt som præsident, en begivenhed, som var medvirkende til udbruddet af Den Amerikanske Borgerkrig i 1861. Nordstaternes sejr i 1865 gav partiet ry som Unionens redningsmand og slavernes befrier. Den rolle holdt i en hel generation sammen på partiets to grundpiller, farmere i Nord- og Veststaterne og industri-, handels- og finansinteresser i de østlige stater.